НОВІ ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ПРАЦІВНИКІВ В УКРАЇНІ

Жовтень, 2017

27 вересня 2017 року набрав чинності Закон України № 2058-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій» від 23 травня 2017 року (далі – Закон № 2058-VIII). Законом № 2058-VIII впроваджено зміни до таких законодавчих актів:

  • Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»;
  • Закону України «Про зайнятість населення»;
  • Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Основні зміни було застосовано до Закону України «Про зайнятість населення», а саме, удосконалено порядок оформлення дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – дозвіл на працевлаштування), тому пропонуємо розглянути ці зміни докладніше.

Щонайперше Законом № 2058-VIII впроваджено такі поняття, як «іноземний найманий працівник», «відряджені іноземні працівники», «іноземні високооплачувані професіонали», «іноземні ІТ-професіонали», «іноземні працівники творчої професії» та передбачено поділ іноземних працівників на категорії. Зокрема, визначено особливі категорії іноземців та осіб без громадянства, до яких встановлено незастосування окремих вимог для отримання дозволу на працевлаштування, а саме:

  • іноземні високооплачувані професіонали;
  • засновники та/або учасники та/або бенефіціари (контролери) юридичної особи, створеної в Україні;
  • випускники університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів відповідно до переліку, визначеному Кабінетом Міністрів України;
  • іноземні працівники творчих професій;
  • іноземні ІТ-професіонали.

Також Законом № 2058-VIII встановлено мінімальний розмір заробітної плати, яку роботодавець повинен виплачувати іноземним найманим працівникам із метою оформлення дозволу працевлаштування, а саме:

  • не менш ніж п’ять мінімальних зарплат (16.000 грн) – у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах;
  • не менш ніж десять мінімальних зарплат (32.000 грн) – для інших категорій найманих працівників.

Ці вимоги до розміру мінімальної зарплати не застосовуються в разі отримання дозволу на працевлаштування для вищевказаних особливих категорій іноземців, що є однією з відмінностей у разі оформлення особливих категорій іноземців та осіб без громадянства. Не менш важливою відмінністю є також надання Законом № 2058-VIII можливості оформлення роботодавцем дозволу на працевлаштування строком до трьох років для особливих категорій іноземців.

Дуже важливим нововведенням є скорочення переліку документів для отримання дозволу на працевлаштування. До набрання чинності Закону № 2058-VIII іноземний працівник витрачав багато часу та коштів на оформлення та апостилювання в країні його походження таких документів, як медичні довідки та довідка про несудимість.

Відтепер Законом № 2058-VIII скасовано необхідність подання цих довідок, а перелік документів на першочергове оформлення дозволу на працевлаштування такий:

  • заява за формою, встановленою КМУ, із підтвердженням того, що посада, на яку претендує іноземний працівник, не пов’язана із належністю до громадянства України та не потребує допуску до державної таємниці;
  • копії сторінок паспортного документа іноземця з особистими даними разом із перекладом на українську мову, засвідчені нотаріально;
  • кольорова фотокартка іноземця розміром 3,5 х 4,5 см;
  • копія проекту трудового договору (контракту) з іноземцем, посвідчена роботодавцем.

Після набрання чинності Законом № 2058-VIII для всіх роботодавців, які використовують найману працю іноземців, постало дуже важливе питання: чи необхідно зводити до відповідності розмір виплачуваної зарплати відносно дозволів на працевлаштування іноземних працівників, виданих до набрання чинності Закону № 2058-VIII, адже такий порядок у законодавстві не прописаний.

Розглянувши роз’яснювальний лист Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України від 18.09.2017 року № 2413/0/101-17, можна зробити висновок, що вимоги щодо розміру заробітної плати, встановлені частиною 3 статті 421 Закону №2 058-VIII, розповсюджуються на роботодавців, які отримують дозвіл на працевлаштування вперше або в разі продовження строку дії такого дозволу. Тобто разом з пакетом документів на продовження строку дії дозволу на працевлаштування роботодавець додатково подає копію трудового контракту, яким визначено умови оплати праці іноземця, що відповідають вимогам до розміру мінімальної зарплати, встановлених Законом № 2058-VIII.

Змінами, які можна віднести до більш організаційних питань, є збільшення розміру плати за видачу дозволу на працевлаштування та встановлення оплати за продовження строку дії дозволу. Наводимо розміри плати за отримання та продовження строку дії дозволу на працевлаштування, встановлені Законом № 2058-VIII:

  • за видачу або продовження до 3 років – 6 прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
  • за видачу або продовження від 6 місяців до 1 року – 4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб;
  • за видачу або продовження до 6 місяців – 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

Разом із цими змінами щодо встановлення оплати за продовження строку дії дозволу на працевлаштування позитивним моментом є скорочення розгляду заяв на продовження строку дії дозволу на працевлаштування до трьох робочих днів.

З огляду на вищевказані зміни в законодавстві, процес оформлення документів для працевлаштування в Україні іноземних працівників було значно удосконалено. Із прийняттям Закону № 2058-VIII, на думку юристів компанії EBS, працевлаштування іноземних громадян на території України стало більш привабливим та доступним для роботодавців.

Автор: Максим Лєщинський

Завантажити в PDF